Advertentie:
Advertentie:
Chocolade wordt ook wel chocola genoemd en wordt gemaakt van cacaobonen. Cacaobonen komen van cacaobomen: bomen waar grote vruchten aan groeien in de vorm van langwerpige meloenen. Meer over chocolade en het maken van chocolade met cacaobonen van de cacaoboom, lees je op deze pagina. Chocolade maken: hoe moet dat? In landen rond de evenaar vind je cacaobomen. Dit zijn bomen met langwerpige vruchten in de vorm van een soort lange meloen, waar cacaobonen in zitten. Als de paarse vruchten van de boom rijp zijn, worden de vruchten van de bomen geplukt. Hierna worden de vruchten opengesneden, zodat de cacaobonen eruit gehaald kunnen worden. Als de noten uit de vrucht gehaald zijn, worden ze te drogen gelegd. De noten zijn goed droog als het witte vruchtvlees dat om de noten heen zit, helemaal verdwenen is. Als dit het geval is, is de cacaoboon bruin gekleurd. Als de cacaonoten van de cacaoboon gedroogd zijn, worden de bonen naar andere landen vervoerd. Pas als de bonen in andere landen aankomen, wordt er echt chocolade gemaakt. Dit gebeurt dus niet in de plantages met cacaobonen, maar in de landen waar de chocolade verkocht wordt. De stappen die je moet volgen om chocolade te maken als de cacaonoten gedroogd zijn, zijn de volgende: 1. Meng de cacaonoten met elkaar en maak de noten schoon. 2. Rooster de cacaonoten in een draaiende trommel met een temperatuur van 140 graden. Door de noten te roosteren, wordt de smaak van de noten gemaakt. 3. Maal de noten fijn, zodat er een dikke pasta ontstaat. 4. Haal het vet uit de pasta en maal de pasta nogmaals fijn. Hierdoor ontstaat cacaopoeder. Als je cacaopoeder hebt gemaakt, kun je echte chocolade maken. Hierbij gebruik je de ingrediënten cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Als al deze ingrediënten met elkaar gemengd zijn, wordt het mengsel nog een keer goed fijngemalen en opgewarmd. Eenmaal opgewarmd, kan de chocolade afgekoeld worden in allerlei vormen. Hierbij kun je denken aan chocoladerepen, maar ook aan chocolade hagelslag en koekjes. Verschillende soorten chocolade Er zijn drie soorten chocolade, namelijk: 1. Witte chocolade. 2. Melkchocolade. 3. Pure chocolade. Deze soorten chocolade verschillen van elkaar op basis van de ingrediënten die gebruikt worden bij het maken van de chocolade. Zo heeft pure chocolade meer cacaopoeder, terwijl witte chocolade meer cacaoboter en suiker heeft. Wist je dat... Chocolade gelukkig maakt? Dit komt omdat er stoffen aangemaakt worden in de hersenen bij het eten van chocolade, die je gelukkig maken. Amsterdam de belangrijkste cacaohaven op de wereld is? Chocolade smelt bij een temperatuur die lager is dan onze lichaamstemperatuur? Hierdoor kan chocolade smelten in je mond als je het eet.

Informatie

Spreekbeurt over Chocolade Spreekbeurt over Chocolade

Reclame