Advertentie:
Advertentie:

Groep 3,4,5,6,7,8

Algemeen
België wordt volluit Koninkrijk België genoemd. Dit betekent dat België een koning of koningin heeft. Net als in Nederland wordt Belgie geregeerd door een regering.

België ligt in West Europa aan de Noordzee en grenst aan Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

België is 30.528 km² groot en heeft een bevolking van ongeveer 11 miljoen inwoners. Ze spreken drie talen, Nederlands (Vlaams), Frans en Duits. Hierover later meer.

Het klimaat in België lijkt erg op het klimaat van Nederland en is een gematigd zeeklimaat en het is er gemiddeld 11,2 graden.

De hoofdstad van België is Brussel, een grote en belangrijke stad. Brussel wordt ook gezien als de hoofdstad van de Europese Unie. Het bekendste monument in Brussel is het Atomium, deze vind je in het Heizelpark.

België, Nederland en Luxemburg vormen samen de Benelux. Deze drie landen hebben met elkaar afspraken gemaakt waardoor het mogelijk is om vrij door deze drie landen te reizen en te handelen.

Je vindt in België veel steden, industriegebieden, landbouwzones en bossen. België bestaat voor ruim 21% uit bos.

In Nederland kennen wij veel Belgische beroemdheden. Zo is er natuurlijk K3, Kabouter Plop, Samson en de filmster Jean-Claude van Damme. Ook zijn er vele Belgische stripfiguren werden die wij kennen, zoals: De Smurfen, Kuifje, Robbedoes en Suske en Wiske. Dit is natuurlijk erg leuk om in je spreekbeurt te vertellen.

Informatieve websites
http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgi%C3%AB
http://www.allesoverbelgie.nl/

Groep 5,6,7,8

De talen
Er worden drie officiele talen gesproken in België:
1. Nederlands. Dit wordt vooral in Vlaanderen gesproken.
2. Frans. Dit spreken ze vooral in Wallonië.
3. Duits. Dit spreken ze in de Oostkantons.

Jarenlang is er strijd geweest tussen de verschillende bevolkingsgroepen over wat de hoofdtaal van België moet zijn. Uiteindelijk is er geen taal gekozen maar is dit opgelost met een taalgrens. België is hiermee verdeeld in twee delen waarbij Nederlands de hoofdtaal werd in het ene deel en Frans de hoofdtaal in het andere deel.

Nederlands wordt gesproken door 60% van de bevolking, Frans wordt gesproken door 40% van de bevolking en Duits wordt gesproken door 0,5% van de bevolking.

Informatie

Spreekbeurt over België Spreekbeurt over Belgie!

Reclame

Cijfer: