Advertentie:
Advertentie:

* Groep 3,4,5,6,7,8

Algemeen
Deze spreekbeurt gaat over honden in het algemeen. Veel mensen zijn gek op honden omdat ze vaak heel mooi en lief zijn. Veel mensen in Nederland (en de rest van de wereld) hebben een hond als huisdier. De meeste honden zijn makkelijk op te voeden en daarom is de hond zeer geschikt als huisdier. Er zijn heel veel verschillende rassen, er zijn honden in alle kleuren en maten.

Hoe oud denk je dat een hond gemiddeld wordt?
Dit kan per ras heel veel verschillen, een hond wordt gemiddeld 15 jaar oud. De oudste hond ooit was 29 jaar en 285 dagen.

De hond stamt af van de wolf. Honden zijn net als wolfen echte vleeseters. Ze eten het liefst hondenbrokken waar vlees in zit. Deze hondenbrokken kan je kopen in de supermarkt en dierenwinkel.

Naast vlees en brokken eten honden ook plantaardig voedsel. Je kan honden dus zeker zien als alleseters. Wel moet je opletten want hondjes kunnen niet alles eten. Van sommige dingen die mensen lekker vinden kunnen honden heel erg ziek worden.

Mannelijke en vrouwelijke honden noemen we anders. Een mannetjes hond is een reu en een vrouwtjes hond noemen we een teef. Als het mannetje (reu) en het vrouwtje (teef) een kindje krijgen noemen we dat een pup of welp.

Alle honden (van alle rassen) lopen op vier poten. De zachte kussentjes onder hun poten beschermen de hond tegen koude en warme ondergronden. Ook kunnen ze dankzij die kussentjes over stenen en grind rennen zonder dat het pijn doet.

Een aantal van de zintuigen van een hond werken beter dan bij mensen. Ze horen, ruiken en zien heel erg goed. Omdat honden zulke sterke zintuigen hebben worden ze door de Politie gebruikt (denk aan waakhonden en drugshonden).

Bekende Rassen
Hieronder een lijstje van bekende rassen.
- Labrador
- Duitse herdershond
- Golden retriever
- Berner sennenhond
- Boxer
- Pitbull
- Bordercollie

Als je meer informatie wilt over de rassen kan je de namen in Google op zoeken.

* Groep 5,6,7,8

Tamme en Wilde honden
De honden die we in Nederland kennen zijn meestal heel braaf. Maar van oorsprong zijn het echte roofdieren. Zo stamt de hond af van de hondachtigen, waar ook bijvoorbeeld de vossen en zelfs wolven onder vallen. De tamme hond zoals wij deze kennen, stamt af van de wolf. Als je goed naar wolven en vossen kijkt zie je ook best veel van de hond terug.

In Nederland ze je eigenlijk alleen tamme honden. Dit zijn de honden die door mensen worden gehouden als huisdier. In andere landen leven er ook honden in het wild, deze kunnen niet als huisdier gehouden worden.

Een bekende wilde hond is de Dingo. Deze leeft in Australie.

* Groep 7,8

Geleide Hond
Honden worden soms ook getraind om mensen in het dagelijks leven te helpen. Dit noemen we geleiden honden. De meest bekende geleide hond is de blindengeleide hond.

Blindengeleidehonden zijn assistentiehonden die speciaal zijn gefokt en getraind om blinden en slechtzienden veilig door het verkeer en langs obstakels te leiden. Zo kunnen de baas en de hond overal veilig langs en onder door.

Er zijn ook geleidehonden voor mensen met angststoornissen en autisme.

Geleidehonden bestaat al heel lang, sinds 1935, maar de geleidehond bestaat nog veel langer. Er zijn zelfs muurschilderingen uit de eerste eeuw na Christus gevonden, waarop honden staan die hun baasje geleiden.

Er zijn een aantal rassen die extra goed zijn in het geleiden van mensen. Dit zijn de Labrador, Golden retriever, Herdershond en de Australische labradoodle. De laatste is een kruising tussen een labrador en poedel en is doelbewust gefokt. Deze kruising is gefokt om een geleidehond te verkrijgen die geen of weinig allergische reacties oproept.

Reclame

Cijfer: