Advertentie:
Advertentie:

* Groep 3,4,5,6,7,8

Algemeen
De kat is een dier dat bij de familie van de katachtigen hoort, net zoals de leeuw, de tijger, de panter en het jachtluipaard. Deze dieren zijn allemaal wilde dieren, maar eigenlijk zijn het gewoon wilde katten. De enige katachtige die geen wilde kat is, is de kat zelf. Dit is namelijk een huisdier die veel mensen in huis nemen als huiskat.

Hoe zien katten eruit?
Hoe een kat er precies uit ziet, is verschillend per kat. Dit komt omdat er verschillende kattenrassen zijn, die er allemaal anders uit zien. Wel hebben katten altijd snorharen, die gebruikt worden als soort voelsprieten en de kat helpen om te voelen of ze ergens doorheen kunnen. Ook hebben alle katten een goed gehoor, zodat ze zelfs het kleinste geritsel van muizen kunnen horen en goed kunnen jagen. En omdat katten goed kunnen zien in het donker, kunnen ze ook in het donker goed jagen als dit moet. Tot slot hebben alle katten scherpe nagels, die je flink kunnen krabben als je een kat bang of boos maakt. Ga je goed om met katten, dan zal dit niet zo snel gebeuren. Wel moet je er rekening mee houden dat katten van oorsprong wilde beesten zijn, waardoor ze soms nog wel wat wilde trekjes kunnen hebben.

Informatieve websites
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Kat_(dier)
- http://www.dekattensite.nl/
- http://www.weetjesoverkatten.nl/

* Groep 5,6,7,8

De geschiedenis van de kat
Misschien denk je dat katten pas enkele honderden jaren bestaan, maar dit is zeker niet waar. Er is namelijk bewijs dat de kat al rond 2000 jaar voor Christus bestond, want toen werd de kat al als huisdier gehouden in het oude Egypte. Op dit moment was de kat dus vooral leuk als huisdier, maar later werd de kat ook belangrijk voor boeren. Boeren hadden namelijk schuren met voedselvoorraden, zoals graan. Hier kwamen regelmatig ratten en muizen op af, die maar al te graag van de voedselvoorraden van de boer kwamen snoepen. Om ervoor te zorgen dat de ratten en muizen niet alles opaten en zo veel mogelijk werden weggejaagd, gebruikten de meeste boeren katten. Katten zijn namelijk uitstekend in jagen, waardoor de meeste ratten en muizen werden gedood of nooit meer terug durfden te komen naar de schuur van de boer. In deze jaren is dan ook de band tussen kat en mens ontstaan, die nu niet meer weg te denken is.

Verschillende kattenrassen
Er zijn allerlei verschillende kattenrassen. Enkele populaire kattenrassen, zijn de Colorpoint Blue, De Margay, de Showhoe, de Munchkin en de Blauwe Rus. Ieder kattenras ziet er weer heel anders uit dan een ander kattenras en meestal zie je zelfs verschillen in de persoonlijkheden van katten als je verschillende rassen met elkaar vergelijkt. Zo zijn sommige kattenrassen van nature heel rustig, terwijl andere rassen veel spelen en jagen en dus veel drukker zijn.

Deze informatie kan ook voor een katten werkstuk gebruikt worden. Veel succes!

Informatie

Spreekbeurt over Katten Spreekbeurt over Katten

Reclame

Cijfer: